Svakome dobro dođe malo apiterapije

Pčelinji proizvodi su zapanjujuće složeni, čisti i 100% prirodni te posjeduju brojna korisna svojstva. Što više proučavamo pčele, to više trebamo naglasiti njihovu nevjerojatnu inteligenciju, a poštovanje prema tim vrijednim bićima još više raste kada shvatimo da pčele ne samo da oprašuju većinu biljaka na Zemlji, već koriste građevinski materijal, bioenergiju i hranu puno učinkovitije i kvalitetnije od nas, ljudi.

Jedan od najboljih načina da shvatimo što pčele zapravo rade upravo je praksa apiterapije. Pojam api potječe od latinske riječi Apis, a odnosi se na Apis melifera, što doslovno znači medonosna pčela.

Apiterapiju tako možemo definirati kao komplementarnu znanstvenu disciplinu tradicionalne medicine, u velikoj mjeri utemeljenu na stoljetnom iskustvu, koja kombinira preventivne i terapijske metode primjene pčelinjih proizvoda: meda, cvjetnog praha, matične mliječi, propolisa, pčelinjeg otrova i voska, u svrhu očuvanja i poboljšanja ljudskog zdravlja.

Ljekovitost u prošlosti i sadašnjosti

Med i ostali pčelinji proizvodi imaju dugu tradiciju uporabe; prvi poznati recept za upotrebu meda, napisan na glinenoj pločici iz doline Eufrata, star je više od 4000 godina; Hipokrat, drevni grčki liječnik i otac zapadne medicine, dobro je poznavao blagotvorne učinke meda, a moći pčelinjih proizvoda spominju se i u religijskim tekstovima Kurana i Biblije. Danas su za apiterapiju osobito zainteresirani oni koji traže alternativne i komplementarne lijekove. No, službena medicina tvrdi kako terapijske koristi pčelinjih proizvoda još nisu bile izložene kritičkom znanstvenom preispitivanju.

Pčelinje proizvode stoga još ne možemo smatrati lijekovima zbog nedovoljnog broja znanstvenih radova o terapijskim svojstvima, ali i činjenice koja proizlazi iz same njihove prirode: naime, svojstva pčelinjih proizvoda (meda, propolisa, matične mliječi i dr.) teško je standardizirati jer njihov nastanak ovisi o puno faktora - okolišu, klimi i biljnom bogatstvu to jest sirovinama koje pčele prikupljaju. Ipak, s povećanjem broja znanstvenih radova i verifikacijom iskustva pčelara te stručnjaka za apiterapiju, možemo očekivati da će ta disciplina pronaći svoje zasluženo mjesto među ostalim metodama liječenja.

Dragocjene poruke apiterapije

Cilj proizvođača meda i pčelinjih proizvoda te brojnih udruženja za apiterapiju (u Hrvatskoj i u Europi) je pobuditi dodatno zanimanje za apiterapiju i promicati razmjenu informacija i iskustava između proizvođača, terapeuta te znanstvenika, kako bi se etablirala apiterapija kao prirodna metoda liječenja. Svi zainteresirani na internetu mogu pronaći puno korisnih relevantnih informacija o apiterapiji, posebno o njenoj preventivnoj ulozi koja se danas sve više traži. Tko god želi dopuniti učinak metoda zvanične medicine, može se obratiti apiterapiji: za razliku od mnogih modernih, kemijski proizvedenih lijekova, pčelinji proizvodi su blagi ali učinkoviti, dobro se podnose te su priuštivi i dostupni bez recepta.

Pčele su uz nas još od zore čovječanstva i otada nas daruju svojim dragocjenim proizvodima koji su učinili neizmjerno dobro za ljudsko zdravlje - i još uvijek to čine ako, zahvaljujući apiterapiji, znamo kako pravilno koristiti njihovo blago!

 

Ostale vijesti iz košnice.