Kako pomoći pčelama?

~ M.K.

Posljednjih godina puno se govori o važnosti pčela i istovremeno upozorava na problem smanjivanja broja njihovih zajednica. Ukazivanje na taj problem je nužno jer brojnost pčelinjih kolonija opada svake godine. Iako se ulažu brojni napori za spašavanje pčela na globalnoj razini, često oni nisu dovoljni - zato trebamo pristup koji će uključiti sve nas, u našim domovima, dvorištima, vrtovima i okolišu koji nas neposredno okružuje. Evo kako svatko od nas može pomoći tim vrijednim malim oprašivačima:

Recite ne toksičnim kemikalijama

U poljoprivrednom uzgoju često se koriste štetne kemikalije koje na kraju dospijevaju u organizam pčela:

  • herbicidi
  • insekticidi
  • fungicidi
  • pesticidi

Nabrojani spojevi slabe imunološki sustav pčela i čine ih osjetljivijim na bolesti, parazite i druge štetočine. Zato je odlična ideja kupovati na tržnicama (i u specijaliziranim trgovinama) voće i povrće koje su uzgojili lokalni poljoprivrednici, bez uporabe insekticida i drugih kemikalija. Tako istovremeno možete uživati u zdravoj hrani i istovremeno pomoći pčelama.

Ne uklanjajte korov koji pomaže pčelama

Svi obožavamo čiste i lijepo uređene vrtove. No, iako podrezani travnjaci nama lijepo izgledaju, zbog njih pčele na kraju gube pristup prehrani od divljih cvjetova poput maslačka. Zato pružite svom vrtu prirodan izgled i dopustite pčelama da uživaju u prehrani koju im pruža samoniklo cvijeće. Ako vam se ne sviđa prirodan, nekultiviran izgled pokušajte barem jedan dio svog vrta pretvoriti u pčelinju oazu: neka to bude područje koje bi pčele voljele posjećivati i na njemu se hraniti.

Sadite autohtone biljne vrste

U svoj vrt uključite puno lokalnog autohtonog cvijeća koje može cvjetati u različito doba godine, tako da će vaš vrt uvijek biti pun hrane za pčele. Uključivanjem raznolikih biljaka pomažete pčelama koje žive u vašem području da uživaju u zdravoj prehrani iz vašeg vrta. Domaće vrste preferiraju se jer će pčele iz vašeg kraja biti najuspješnije u oprašivanju autohtonih biljaka.

Učinite vodu u svom vrtu dostupnom za pčele

Postavite plitku posudicu vode s nekoliko štapića, komadića pluta ili kamenčića koji djeluju kao otočići za pčele. Tako će pčele moći sletjeti na posudicu i piti vodu a da se ne utope. Voda je vrlo važna za pčele: tijekom ljeta, kada temperatura u košnici može naglo porasti, treba im puno vode za hlađenje nastambe. I jedan savjet: nemojte dodavati šećer vodi za pčele.

Kupujte med od lokalnih, etičnih pčelara

U supermarketima često možete pronaći med i proizvode od meda koje proizvode industrijski pčelari. Ti pčelari obično ne slijede etične pčelarske prakse zbog kojih su njihove pčelinje zajednice slabe i ranjive. Zato je važno pronaći pčelare koji vjeruju u zaštitu tih malih oprašivača i osiguravaju da pčele imaju adekvatnu opskrbu medom tijekom zimskog razdoblja. Etično pčelarstvo također potiče važnost uzgoja pčela uz slobodan pristup raznolikom cvijeću i biljnim vrstama kako bi sakupile dovoljno kvalitetnog nektara i proizvele puno meda.

Zaključak

Svijest o važnosti okoline i živih bića koja nas okružuju može nam pomoći da pripazimo na svoje postupke kako bismo ih sačuvali. Zato proširimo svoje znanje o pčelama, njihovom načinu života i instinktima; educirajmo djecu o tome kako su pčele vrijedne, važne za prirodu i istovremeno bezopasne; osigurajmo pčelama uvjete koje će im pomoći da svoj značajan posao obave na njihovo i naše zadovoljstvo.

Ostale vijesti iz košnice.