Pčele i ljepota

~ M.K.

Pčelinji proizvodi od davnina su značajan sastojak sredstava za uljepšavanje. Iz drevnih zapisa znamo da je još Kleopatra za svoje kupke upotrebljavala med, dok je pčelinji vosak bio važan sastojak prvih krema čije je recepte sastavio slavni rimski liječnik Galen. Vosak je i danas vrlo važan u kozmetičkoj industriji jer ga možemo pronaći u mnogim kremama, dok med i matična mliječ opet postaju važni sastojci kako industrijskih kozmetičkih proizvoda, ali i onih koji se pripremaju zanatski, u malim serijama. Med je sredstvo koje su još stari narodi upotrebljavali za izradu pripravaka sa svrhom hidratizacije te zacjeljivanja ozljeda kože. Filtrirani med je tako sastavni dio raznih preparata za njegu ruku, maski za lice, pripravaka za depilaciju te sapuna i vodica za kosu. Kvarternizirani med ima svojstvo penetracije u stabljiku vlasi pa se zbog toga često stavlja u šampone i pripravke za kondicioniranje kose

Kako pčelinji proizvodi pomažu koži?

Koža, najveći ljudski organ, tanka ovojnica koja pokriva naše tijelo i štiti ga od vanjskih utjecaja i isušenja, elastična je i neprestano se obnavlja. Na nju djeluju vremenske i toplinske promjene, a i promjene u našem organizmu. Ako želimo da ti utjecaji, pa i starenje kože, budu što manje primjetni, kožu treba zaštititi i njegovati, osobito kožu lica. 
Kožu čine epiderm, potkožno tkivo i usmina, ali kako nije kod svih ljudi jednaka, govorimo o raznim tipovima kože. Tako razlikujemo normalnu, suhu, masnu i mješovitu kožu. Normalna koža je glatka i meka, s vrlo malim porama. Dobro je ospkrbljena krvlju i ima lijep, ružičast ten. Otprilike do 30. godine ne traži posebnu njegu, a zatim se počinje mijenjati, obično u kožu koju karakterizira nešto izraženija suhoća. Posebnu njegu traži koža sklona upalama i prištićima te koža koja stari, a njima (kao i ostalim tipovima kože) mogu pomoći vrijedni spojevi iz pčelinjaka, kao što je - propolis.

Propolis: prva linija obrane kože

Propolis je staro ime za ljepljivu smolu, dobivenu od biljnih izlučevina različitih vrsta drveća, koju pčele koriste za brtvljenje svojih staništa i zaštitu od prirodnih neprijatelja. Propolis je jedan od najučinkovitijih prirodno stvorenih antibiotika koji štiti pčelinju zajednicu od infekcija - naime, ljeti nekoliko desetaka tisuća pčela živi zajedno u skučenom prostoru košnice, što zahtijeva besprijekornu čistoću.
U kozmetičkim preparatima se upotrebljava zbog njegova bakteriostatskog i baktericidnog djelovanja osobito na G+ bakterije koje su česti uzročnici infekcija kože i sluznica. Djeluje i na Candidu albicans, a vjeruje se da koči razvoj nekih virusa te stimulira proliferaciju stanica epidermisa čime obnavlja kožu i djeluje protuupalno.

Za blagotvorne učinke propolisa na kožu zaslužne su različite kiseline (najpoznatija je acetilsalicilna kiselina) i visoka koncentracija flavonoida te još uvijek neistraženi broj od preko 270 minerala, vitamina i elemenata u tragovima, prisutnih u propolisu kao jedinstvena kombinacija sastojaka.

Isprobajte dobrobiti propolisa na svojoj koži uz našu učinkovitu i svestranu mast s propolisom zaštićene originalne recepture. Ova mast prava je blagodat i idealan odabir za svakodnevnu njegu svih tipova kože, naročito mladenačke i problematične kože sklone infekcijama i prištićima te suhe, ispucale kože ruku i stopala. Iskustva korisnika svjedoče i o pozitivnom učinku kod tretmana hemeroida te manjih rana (posjekotina, žuljeva i dr.) i opeklina, zbog čega se naročito preporuča onima koji puno rade rukama i vrijeme provode na otvorenom, u prirodi.
 

Ostale vijesti iz košnice.